Stichting

Historische

Werkgroep Beijum
Max van den Berg vertelt...
Op 21 februari 2018 was in wijkcentrum Het Dok in Lewenborg een avond van ‘De Verhalen van Groningen’. Bewoners en oud-bewoners haalden herinneringen op aan de begintijd, toen ze nauw betrokken waren bij het wonen in de jonge wijk: de scholen en winkels, het groen en de bereikbaarheid

Eind jaren zestig van de vorige eeuw werd verwacht dat de stad Groningen In het jaar 2000 wel 265.000 inwoners zou tellen. De gemeente ontwikkelde plannen voor een nieuw stadsdeel: Noorddijk. Het idee was dat gezinnen met kinderen die een eigen huis wilden hebben, in de gemeente zouden blijven wonen. Beijum en Lewenborg zijn daarom bewust een eindje van de stad aangelegd: beide waren ze bedoeld als dorpen met veel groen en ruime woningen.

Lewenborg werd als eerste gebouwd, vanaf 1971. Vanaf 1977 volgde Beijum. Max van den Berg was in die tijd een jonge twintiger. Als wethouder moest hij de bouw van “Lewenborg afronden en tegelijkertijd Beijum opbouwen, de nieuwe wijk die nog sterker dan Lewenborg koopkrachtige bewoners binnen de stad moet houden” (Boeren, burgers, Beijumers, blz. 124).

  >> Lees meer